Oude meubels restaureren

Wat er zo mooi is aan zijn vak? Tja. Dat mensen weer zo wijs zijn met hun gerestaureerd kastje."Want een bijzonder meubelstuk gaat soms generaties mee, dat koester je." Pieter Jacob van der Beek is antiekrestaurateur. Eén van de oude stempel die het ambacht met grote precisie en aandacht uitvoert. Een specialistisch vak, waarbij meest Hollands eiken of gefineerd, mahonie en notenhout met politboer wordt afgewerkt. De glans ontstaat door de juiste verhouding met alcohol en in systematische bewegingen op het hout."Met een prop doeken. Je brengt de mengsel van schellak en alcohol al draaiend op de houtlaag aan.

Een fijn gevoelig klusje hoor." Politoeren dus. Beschadigde of verkleurde meubeltjes krijgen van de restaurateur een tweede kans. "Schoonmaken, schuren, poetsen. Je herkent zo'n meubel later haast niet terug." Een tijdrovend vak, maar het enthousiastme van z'n klanten - uit het hele land - maakt alles goed. "Mensen zijn zo blij met het eindresultaat. Een kabinet dat er niet meer uitziet, maar na de restauratie weer z'n volle waarde terugheeft. Prachtig!" Antiek oudbollig? Pieter Jacob schudt driftig van nee. "Ook in antiek zie je trends, het mag weer wat strakker. En gaat prima samen met modern. Je moet antiek ook leren waarderen". Stel dat het geen origineel antiek is? "Geen probleem", zegt de restaurateur. "Officieel mag je iets na ruwweg 80 of 100 jaar pas antiek noemen. Maar als iemand verzot is op het oude meubeltje van grootmoeder, dan haal ik daar écht m'n neus niet voor op."

 

Van een stapel onderdelen tot kabinet.

Soms is een restauratie erg ingrijpend. Onderdelen moeten stuk voor stuk worden nagekeken. Opgebouwd tot weer een geheel. De kleur wordt zonodig weer opnieuw samengesteld. Uitgaande van weer de oorspronkelijk tint.

antieke meubelrestauratie

^ Wanneer het meubel dan klaar is wordt er af en toe wel eens een foto van gemaakt.
De dankbare klant stuurt dan wel eens een foto van hun trotse bezit.
 

Waterschade in uw antieke meubels

Waterkringen zijn storend en kunnen daarom verwijderd worden. Vervolgens wordt het weer op kleur gebracht en afgewerkt tot een geheel.

waterkringen

Antiek meubel weer in originele staat

antiekrestauratie

antieke stoel reparatie

 

Sterke verkleuring

Waneer een meubel sterk verkleurd is door zonlicht en enigszins vuile oppervlakte heeft, kan besloten worden om de toplaag te verwijderen. Vervolgens kunnen de politoerlagen aangebracht worden. Het resultaat ziet u op de onderstaande foto's.

Verkleuring

Restauratie van Brandschade

antieke meubel restauratie

 

Klik hier voor het contactformulierKlik hier om deze pagina netjes af te drukken


 

Hoofdpagina | Showroom | Werkplaats | Locatie | Contact | ©2009 P.J. van der Beek, alle rechten voorbehouden.


reclamebureau drenthe